Sunday, October 31, 2010

INAI JARI

YEEEEHA untuk minggu kedua cuti sem sangat best,macam-macam dah buat.and my weight lose 2kg suke kan.
Okay started to have a 3rd week cuti sem!!Semalam hari ahad bersamaan 31.OCT.2010 genap 24 tahun untuk orang yang aku sayang,eeee macam geli jer kan okay dah ignore.Ni nak cerita hari tu pergi makan malam dengan 'buddy' pastu tengaok jari ada kala merah macam inai cantik sangat so tanyalah

'Akak pakai inai ke?'

'yup,tapi bukan inai daun ni macam inai buat sendiri'

'Huh?owhh macam mana tu'

Haaaa ni lah nak cerita,selalu pakai inai india lah inai daun tu suma kan?tapi ni inai sabun punya 'hand made' memang tak pernah dengar tapi memang really works and warna merah dia sangat awesome.Boleh buat kat rumah tak payah risau untuk bawak sembahyang ke apa yakin halal 100%.Warna dia merah pure cantik dari 'quetags' haha betul ke spelling? okay sure korang tau kan apa benda macam kalar kuku yang tak leh bawak sembahyang tu.Tak payah beli sampai 1 cube 5dolar sume sangat membazir.Buat sendiri kat rumah jer.
Okay meh lah nak ajar buat ni.
bahan-bahan:
  1. Bedak
  2. kapor (air kapor dengan isi dia)
  3. pati sirap (untuk kaler,kalau nak warna lain guna benda untuk buat cake tu)
  4. air
  5. Sabun buku dikikis

haha ,tengok sikit je kan?
okay ,
cara-cara:
  • masukakn sume sekali,letak air dan kacau sampai dia macam lembik-lembik .Jangan sampai lebih air dan kurang nanti tak jadi.Pandai lah alter.
sampai jadi macam ni


Than kalau dah siap bolehlah pakai kat jari,letak elok-elok dan kemas,biarkan 20minit atau sampai nampak dia dah jadi macam putih-putih sikit than terus basuh dengan sabun.Benda ni boleh tahan kekal di jari macam sebulan jugak so jangan risau lah nak bawak sembahyang ke apa,sangat-sangat boleh sebab bahan-bahann dia halal dan bersih :) sebab korang buat sendiri kan ?


jangan bagi comot warna dia cepat serap
letak elok-elok
mira pakaikan :)

tada!! dah siap

OKAY SELAMAT MENCUBA,MARI KITA MERIAHKAN JARI DENGAN WARNA-WARNI



P/S: jangan pakai kat bibir kalau nk merahkan bibir,sebab kapor dalam adunan tadi boleh keringkan bibir nanti bukan merah cantik jadi merah sebab bedarah pulak :)


20 comments:

  1. wahhh cikyahhh cantik gilee warnaaa. sgt menarikkk sukeeeee <3

    ReplyDelete
  2. hhaha tau x perr buatlahh.cube cube

    ReplyDelete
  3. sy pun baru nak cuba ni. tapi takut tak jadi. kapor tu beli dekat kedai yg sebungkus 30 sen tu kan? hehe

    ReplyDelete
  4. nak tanya, kenapa anis buat tak jadi warna merah mcm tu ye? dia jadi colour pink. anis guna sirap rose tu. tolong.. sob sob

    ReplyDelete
  5. die punye bahan tu kan na letak bape banyak ? kuantiti yg kne letak tu ?

    ReplyDelete
  6. thank you dear. huhu. mmg dok cari cara nak buat inai homemade niii.

    ReplyDelete
  7. tq tq .ank ramai nk beli banyak mahai

    ReplyDelete
  8. 1)Bedak tu bedak apa yunk?


    2)kapor (air kapor dengan isi dia)-kp0r yg wt kuih tu ea?

    3)pati sirap (untuk kaler,kalau nak warna lain guna benda untuk buat cake tu)-perwrne buat kek ya?

    4)air


    5)Sabun buku dikikis-biase gune sbun apa erk?

    ReplyDelete
  9. Kapur tu selalu ada jual kat mana? Sbun buku yg dikikis tu lakmcmmna??

    ReplyDelete
  10. sapa berminat nak beli inai dah siap bancuh..tinggal pakai je..sila sms/wasap 010-2026727

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. salam.sy cuma nak tegur je..sebenarnya ni kira pewarna lah jugak sis.sebab sirap tu kira pewarna..mase sy kecik2 dlu.jari sy terkena sirap sikit pn mak sy dah bising suruh basuh.nanti amik air sembhyg x sah.bukan sebab bersih n halal..sebab air x meresap dlm kuku n x terkena kulit..sy mintk maaf sgt2 klau sis terasa..sy hanya menegur. :-)

    ReplyDelete
  14. sape tahu macam mana nak buat inai wran pink? please info

    ReplyDelete
  15. Kenapa i buat x jadik ye? 😞

    ReplyDelete